Bine ați venit!

Știi sau nu știi!?!

Bine ai venit!

joi, septembrie 17

Băsescu: "Lucraţi aici?"

Categories: , , , , , , , , , , , , ,

Presedintele Traian Basescu s-a intilnit, ieri, 16 septembrie, cu actionarul majoritar, cu administratorii si liderii Sindicatului, precum si cu o parte dintre salariatii Rafo Onesti. Seful statului a raspuns invitatiei acestora si a venit la Onesti sa vada, pe viu, daca Programul de investitii inceput in acest an este o realitate, dupa atitea zvonuri care aratau ca instalatiile de rafinare sint doar taiate si vindute la fier vechi. In constiinta rafinorilor, Traian Basescu a ramas de pomina cu celebra expresie “Jafo” pe care a lansat-o la adresa Rafo pe vremea cind era doar ministru al Transporturilor, dar ieri a tinut sa-si indrepte “greseala” si s-a declarat incintat de modul in care rafinaria a evoluat si tehnologic, sub noul actionariat majoritar, dar si prin achitarea in totalitate a datoriilor de milioane de euro la bugetul de stat.

Vizita sefului statului i-a mobilizat, ieri, la Onesti, si pe liderii sindicatului de la Uton – fabricantul de utilaj chimic care colaboreaza din plin cu Rafo, dar si pe Virgiliu Bancila, presedintele Consiliului de Administratie al Chimcomplex Borzesti, de asemenea partener de afaceri al rafinariei. Cum era, insa, de asteptat, el a fost intimpinat si de un grup de fruntasi ai PD-L (primari, parlamentari si membri de partid), care insa au avut pe tot parcursul vizitei o prezenta discreta.

“Lucrati aici?”

Traian Basescu a descins, in Rafo, dintr-o limuzina oficiala, care l-a adus, de la locul in care a aterizat cu elicopterul prezidential, direct in curtea Rafo. “Lucrati aici?” – au fost primele sale cuvinte, catre rafinoriii adunati in fata pavilionului administrativ. Dupa care a si primit primele motivatii pentru invitatia facuta de la liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. Sefului statului i-au fost prezentati actionarul majoritar, Iakov Goldovskiy, si directorul general Miroslav Dermendjiev, precum si ceilalti invitati, cu care s-a intretinut, apoi, separat, pret de un sfert de ora. Acolo, Traian Basescu a ascultat un raport mai detaliat al situatiei in care se gaseste Rafo acum, al stadiului Programului de investitii si modernizare si al nevoii de sprijin din partea statului pentru un imprumut bancar de 330 de miliaone de euro pentru aceste investitii. Rafinaria nu poate accesa, insa, linii de credit bancare pentru ca se afla inca in Program de reorganizare judiciara, prelungit nejustificat de mult in justitie datorita pretentiilor ciudate ale unor creditori. “Am intelesc ca Rafo si-a achitat toate datoriile la stat – a spus seful statului. Avea circa 250 de milioane de euro, pe vremea cind eu ii spuneam “Jafo”, si nu am venit la ei decit dupa ce am constatat ca noi proprietari si-au achitat datoriile. Aici a inceput o investitie pentru retehnologizare. Datorita crizei, obtinerea de credite pentru continuarea programului de retehnologizare este dificila. Solicitarea companiei de a primi garantii de la statul roman, mi se pare ca este un lucru asupra caruia guvernul trebuie sa reactionaeze pozitiv, cu atit mai mult cu cit acelasi lucru l-am facut pentru Oltchim Rimnicu Vilcea, pentru Ford, il facem pentru Renault. Nu vad de ce nu am face-o pentru Rafo. Indiferent de actionaroiatul pe care il are”.

Rafinaria in trei pasi

Traian Basescu a vizitat, apoi, trei dintre punctele importante de lucru din Rafo. Aici a ascultat explicatiile directorului general adjunct, Alexander Gadetskiy, manager de proiect. Primul popas a fost acolo unde incepe prelucrarea titeiului – Distilarea Atmosferica si in Vid. Astfel, au fost vazute fabrica de hidrogen, materie ceruta suplimentar de noile tehnologii, instalatia de hidrofinare distilare in vid, Cocsarea noua (80% din utilaje sint venite), au fost vazute instalatiiile Desulfurare Gaze si Recuperare Sulf si Cracarea Catalitica.
Asupra unor concluzii cu privire la situatia de la Rafo, in urma acestei vizite, vom reveni.

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Băsescu: "Lucraţi aici?""

Trimiteți un comentariu