Bine ați venit!

Știi sau nu știi!?!

Bine ai venit!

vineri, februarie 13

Gelozia

Categories: , , , , , , ,

Multi se lovesc intr-o relatie de aceasta emotie puternica si neplacuta, pe care nu o pot controla. Am vazut diferite abordari asupra solutionarii acestei probleme, dar nici una nu spunea ceva clar, si de aceea am spus sa fac si eu o abordare, prin care sa incerc sa clarific lucrurile. Sa incepem …
In seara aceasta sa presupunem ca tu impreuna cu partenera ta v-ati decis sa iesiti intr-un club. Luati un taxi si va deplasati pana la clubul respectiv. Odata ajunsi la intrare un tip bine, imbracat cool, cu o atitudine alpha arunca o privire partenerei tale, iar ea neputandu-se abtine privirea ii fuge la el, si ii zambeste frumos.Intrati in club, iar acolo ei ii fug ochii in directia acestui tip. In tine apar cateva emotii, sangele incepe sa fiarba in vene, temperatura creste, totul devine mai accelerat, apare gelozia. Acum ca am creeat un scenariu, sa intram mai adanc in subiectul pe care vrem sa il dezbatem …


De ce este golozia o emotie asa de puternica ?
In primul rand gelozia nu este doar o emotie. Ea este defapt o suma de emotii, care s-ar defini dupa urmatoarea formula : Gelozia = [ Manie + Tristete + Frica + Stres +… ]. Deci cand ne lovim de aceasta emotie noi defapt ne lovim de o suma de emotii, de aceea ne este asa de greu sa ne controlam. Mania - ne intuneca mintea, partea logica a creierului este acoperita de un strat de ceata, gandurile nu sunt coerente, sau mai bine iti amintesti tu o situatie cand ai fost nervos, si simteai ca nimic nu iti iese, ca sa intelegi mai bine. Apoi Tristetea, evoca fel si fel de amintiri, care te chinuie, fel si fel de ganduri, scenarii, si multe altele care iti tin mintea ocupata, te fac sa te simti deprimat, si trist, sin nu in ultimul rand iti consuma energia. Frica - isi face aparitia.Stii ca persoana aceea este a ta, dar este posibil sa o pierzi. Mintea ta creeaza fel si fel de scenarii, totul se desfasoara cu o viteza ametitoare, esti intr-o cursa contra cronomentru, vrei sa scapi cu bine din aceasta situatie care te macina.
Cam toate aceste emotii se invart in tine cand esti lovit de “GELOZIE”, cred ca stii cum e sa le ai “in tine”. Toate au un efect negativ asupra ta, si toate la un loc isi fac treaba, adica te macina.


Cum actioneaza gelozia asupra ta?
Elementele cheie ale geloziei sunt frica si insecuritatea. De aici pleaca totul.Prima data apare frica, tema de necunoscut, de schimbare, teama de a pierde controlul in acea relatie, teama de a fi abandonat. Toate acestea sunt legate de insecuritate. Cand partenera ta observa “ceva nou” acel “ceva” are ceva anume pentru care ea l-a observat, iar tu nu ai acel ceva, si de aici provine nesiguranta ta, din faptul ca “el” are altceva ce tu nu ai, iar acel ceva te-ar putea lasa fara partenera.Insecuritatea poate proveni din doua zone dinstincte : nesiguranta pe tine, si nesiguranta pe relatia ta.


Ce este de facut?
Ei multi se confrunta cu problema aceasta, deci totusi ce este de facut ?
Cand simti ca este gelos intreaba-te : “De ce ma tem eu? De ce am nevoie pentru a fi sigur pe mine? Cum as putea fi sigur intr-o astfel de situatie?”. Dupa ce ti-ai dat seama care este sursa ta de disconfort/nesiguranta, vezi daca ea este totusi bine fondata, deoarece cateodata fiind impresionati de o anumit persoana, sau lucru noi tindem sa ne facem mai mici uimiti pe moment.Totul este momentan, nu te lasa prins in capcana pe moment, GANDESTE.
De obicei cand gelozia loveste brusc, incearca sa o ascunzi, dar nu trebuie sa o ascunzi la nesfarsit, o ascunzi pe moment. Cand este lovit de gelozia de obicei este un semnal ca ceva nu este in ordine cu tine, iar acel ceva trebuie reparat.Repara acel ceva cat mai repede, nu il ignora, ca pe termen lung va agrava situatia.


In concluzie
Vezi de ce ti-e frica, si treci peste acele lucruri care te fac sa te simti nesigur.
Sursa: Open site!

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Gelozia"

Trimiteți un comentariu